A serious topic for any portuguese: portuguese custard tarts / Um assunto muito sério para qualquer português: pastéis de nata

What a portuguese custard tart should look like

Dear patisseries and bakeries and pastry shops: we need to talk. As a portuguese living abroad, I do appreciate so very much you all starting selling pastéis de nata, usually known as portuguese custard tarts. You see, it's one of my favorite things and a way for me to kill this feeling of being homesick most of the time. For this, thank you so much!
But, because there's always a but, there's this one little thing: you need to learn how to bake them.

A good and authentic pastel de nata has thin crusty layer upon thin crusty layer of puff pastry and a smooth custard cream, that must be burnt on the top. Not one dull heavy thick layer of puff pastry, badly baked with a white-yellowish cream with no brown/black burnt spots in anywhere.

Try to leave the portuguese tarts a little bit more in the oven: if you think they're already done, leave it a couple of minutes more. If there's no brown/black spots in the top of the cream, just leave it in the oven until you can see them. Easy peasy. 

You'll see. And you're welcome!

By the way, if it is not much too ask, the best way to eat them is when they´re still warm with a little bit of icing sugar and ground cinnamon on the top… just saying!


Caras pastelarias: temos de conversar. Como portuguesa a viver no estrangeiro, eu agradeço do fundo do meu coração terem começado a vender pastéis de nata. Sabem, é uma das coisas que mais gosto e uma forma de matar um pouco as saudades que tenho de casa. Por isto: muito obrigada!
Mas, há sempre um mas, há um pequeno reparo a fazer: têm de aprender a cozinha-los como deve ser.

Um bom e autêntico pastel de nata tem camadas crocantes de massa folhada e um creme suave, que convém estar queimado por cima. Não uma camada grossa e pesada de massa folhada mal cozida com um creme branco amarelado sem vestígio algum de manchas queimadas no topo.

Tentem deixar os pastéis de nata um pouco mais no forno: se acham que já estão cozidos, deixem estar mais uns minutos. Se não tiver manchas queimadas por cima do creme, deixem no forno até as conseguirem avistar. Fácil.

Vão ver. E não têm de quê!

Já agora, se não for pedir muito: a melhor maneira de os comer é ainda quentinhos com um pouco de açúcar fino e canela por cima… fica a dica!

Nini
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